-
Trafikverket
-
Karolinska Institutet
-
Naturvårdsverket
- Blueair AB
Vägtrafik är en stor källa till luftföroreningar, framförallt i tätorter. Bilavgaser innehåller en mix av partiklar, kvävedioxid och organiska ämnen. Avgaser bidrar även till att marknära ozon bildas och trafiken skapar utsläpp i form av slitagepartiklar från bilar och vägar.
Mängden utsläpp från trafiken beror på körförhållanden och andelen fordon som nyss har startat. För nystartade fordon kan emissionerna vara 100 gånger högre än från fordon med fullt uppvärmd motor.
Exponering för luftföroreningar bidrar till hjärt- och lungsjukdomar och ämnet benzen, som finns i avgaser, är cancerframkallande. Föroreningarna från trafiken kan även få mindre allvarliga konsekvenser, som exempelvis huvudvärk, täppt näsa, yrsel, trötthet och torrhet i ögonen. De luftföroreningar som är skadligast för hälsan är inandningsbara partiklar, kvävedioxid, marknära ozon och vissa kolväten.
Eftersom avgaser innehåller både partiklar och gaser behöver man luftrenare med kolfilter eller luftrenare med fotokatalys för att rena luften effektivt från dessa föroreningar.
En luftrenare som bara har partikelfilter (utan kol) eller använder joniseringsteknik gör också skillnad mot att inte ha någon luftrenare alls, men dessa modeller tar bara bort de luftburna partiklarna och klarar inte att avlägsna gaserna.
Avgaser kommer in i våra hus och hem genom ventilationen, dörrar och fönster. Om du har en luftrenare i rummet så tar den bort de skadliga ämnena så att du slipper andas in och påverkas av dom.
Om du sitter mycket i bilen finns det luftrenare som du använder i ditt fordon. De renar luften i kupén så att du och dina passagerare inte utsätts för farliga ämnen från trafiken omkring eller föroreningar som alstras inne i kupén .
Med luftrenare i bilen hålls luften ren kontinuerligt och blir säker att andas. Den tar till exempel bort rök, virus, bakterier och annat som människor och djur inne i bilen avger.
Med luftrenare i bilen blir du en mer skärpt bilförare eftersom ren luft gör att du får mer energi och håller dig piggare längre.
Många olika faktorer påverkar halterna av luftföroreningar inne i ett fordon
- ventilationsläge
- luftflödeshastighet
- fordonets ålder och lufttäthet
- körhastighet
- trafikstockningar
- interiörmaterial
- antal passagerare
- storlek på och temperaturen i passagerarutrymmet (ju högre desto större blir exponeringen av VOC)
- väder
- den omgivande föroreningsnivån utanför bilen
De mest utsatta
Barn, äldre och personer med astma, lung- eller hjärt- kärlsjukdom är mest utsatta för negativa effekter av luftföroreningar. Utvecklingen av barns lungor har betydelse för hälsan senare i livet. Barn har en snabbare andning samtidigt som lungorna är mindre. Det gör att relativt sett mer luftföroreningar tas upp i ett barns luftvägar och lungor jämfört med vuxna.
När barn utsätts för luftföroreningar under lång tid kan utvecklingen av lungorna påverkas så att lungorna växer sämre och lungfunktionen försämras. Detta är viktigt att tänka på om du har barn i bilen eller om du drar en barnvagn i samma höjd som bilarnas avgasrör.
Kväveoxid är en av de farligaste trafikföroreningarna
Fotokatalys kan vara effektiv för att bryta ner kväveoxider (NOx) i luften. Fotokatalytiska luftrenare använder en kombination av UV-ljus och en katalysator, vanligtvis titandioxid, för att skapa reaktiva ämnen som kan oxidera och neutralisera kväveoxider och andra föroreningar.
Denna process fungerar genom att UV-ljuset aktiverar katalysatorn, vilket leder till bildning av hydroxylradikaler och andra reaktiva syreföreningar. Dessa reagerar med kväveoxider och bryter ner dem till mindre skadliga ämnen som vatten och kväve.
Fotokatalys är en lovande teknik för att hantera kväveoxider, särskilt i inomhusmiljöer där det kan vara svårt att blir av med dessa föroreningar med vanliga filter.